İstatistikler, televizyon izleme oranlarının ülkemiz için alarm verici seviyede olduğunu gösteriyor. Türkiye İstatistik Enstitüsü verilerine göre ülkemizde ailelerin yüzde 94’ü, televizyon izlemeyi her gün gerçekleştirdikleri sosyal aktivite olarak ifade ediyor. Ortalama bir aile, günde 4,5 saat televizyon izliyor. Bu rakamlara göre dünyada ABD’den sonra en çok televizyon izleyen ülke sıralamasında Türkiye ikinci sırada. Nüfusun yüzde 40’ı, televizyonda izleyecek bir şey bulamasa da televizyon izliyor. Konuşmak, muhabbet etmek, birbirini dinlemek yerine; susup ekrana bakmayı tercih ediyoruz. Eski dilde sevginin kelime karşılığı ‘muhabbet’ her iki anlamıyla da doğru.. Allah muhabbetinizi arttırsın dileğinde hem sevginin hem sohbetin artmanı temennisi var, aslında..
Gelin televizyon izlemeyi nasıl azaltabiliriz, bi bakalım;
- En sevdiğiniz programları belirleyin.
- Dizinizi başlama saatinde TV’yi açın, bittiğinde de kapatın.
- Bir hobiniz olsun. Hobisi olan insanlar olmayanlara göre daha az televizyon izliyor.
- Ailenizle kararlarınızı paylaşın. Onlardan size, televizyona alternatif olacak öneriler ve tavsiyeler vermelerini ve destek olmalarını isteyin.
- Kurallar koyun. Televizyon izlemeyi, kendinize bir ödül olarak konumlandırabilirsiniz. Örneğin, “Bu kitaptan 40 sayfa okursam, sonrasında 1 saat sevdiğim diziyi izleyebilirim” ya da “Çocuğum ile 1 saat vakit geçirirsem, sonrasında 1 saat TV izleyebilirim” gibi…
- Abur cubur TV: Önemli bir gelişme ile ilgili bir TV programını izlemek haber alma açısından “sağlıklı bir ana yemek” ise, size hiçbir şey katmayan, sadece zamanınızı harcayan bir TV programını izlemek de abur cubur yemek gibidir. Size katkısı olmayan şeyleri izlemeyin.
Fatmanur ALTAY
Rehber Öğretmen