Dijital oyunlar, bugün birçok çocuk ve genç tarafından oldukça seviliyor. Bu oyunlara erişim bir hayli kolay ve daha bebeklik dönemindeki çocukların bile ilgisini çekiyor. Özellikle yaşamakta olduğumuz pandemi döneminde çocuklarda ve gençlerde bu oyunların bağımlılığı artmış durumda.
Çocukların yaşadığı bazı boşluk dönemleri, amaçsız hissetme, sosyal olmak istememe gibi durumlar onların dijital oyunlarla tanışmasına sebep oluyor. Gün geçtikçe gerçek ortamdan kopmalarına ve oradaki sanal dünya da yaşamalarına neden oluyor. Arkadaşlarıyla konuşup hayal gücünü ve sosyal becerilerini geliştirmesi gereken yaşlarda dijital oyunlardan kopamayan çocuklarda asosyallik, duygularını ifade edememe gibi ilgili birçok sorun görülebilir.
Öncelikle çocuğunuzla bu duruma bir son vermesi konusunda inatlaşmaktansa bir orta yol bulmayı deneyebilirsiniz. Çocuğunuz tüm gün oynamak isterken sizin bu oyunları onun elinden tamamen almaya çalışmanız yalnızca krizi derinleştirecektir. Bunun yerine getirmesi gereken sorumlulukları belirleyerek boş kaldığı zamanlara dijital oyunları koyabilirsiniz. Burada karar mercisi her zaman ortak olmalıdır. Özellikle süre konusunda iki seçenek sunulmalı ve berbaer karar verilmelidir. Eğer ilk oyun zamanını uzatmak isterlerse sonraki oyunun daha geç başlayacağı konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Oyunlardan mutluluk ile ayrılmalarının temel sebebi başarı duygusunu yaşamış olmalarıdır. Örneğin oyunda aldığı bir ödüldense iyi bir şey yaptığı zaman alacağı gerçek ödülleri ve başarı duygusunu hissetmesini sağlayabilirsiniz. Yaptığı ödevleri veya etkinlikleri gördüğünüzde onunla gurur duyduğunuzu hissettirmek, anlamlı hediyeler vermek çocuğunuzu değerli hissettirecektir.
Seda FIRAT
Rehber Öğretmen